Kunstenaars van Nieuwe Ruimte exposeren bij de
Gezondheidscentrum ‘Een Plus’, Rozendaalselaan 34 2, 6881LD, Velp en bij Dierense huisartsengroep Hagenau, Wilhelminaweg 80aa, 6951 BR Dieren
Expositie `Bij de Dokter` met Sophie Bekkering.
Van half augustus t/m. half november 2024 wordt in de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau en gezondheidscentrum Een Plus in Velp werk geëxposeerd van de beeldend kunstenaar Sophie Bekkering.
Bekkering is na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (Artez) begonnen met buiten schilderen in bossen en parken. Inmiddels is ze de bomen nagereisd tot aan en over de boomgrens. Dit sublieme Alpine milieu is haar speelveld. Op atelier maakt ze composities van fictieve situaties en stelt nieuwe landschappen samen doormiddel van expressieve toetsen en levendige kleuren. Daarbij staan de elementen hout (bomen), rots en water centraal.
Op zoek naar wildernis wandelt en schildert ze veel in de Zwitserse en Italiaanse Alpen.
‘Bij de Dokter’ is een initiatief van Nieuwe Ruimte, het podium voor beeldende kunst in de gemeente Rheden en de huisartsengroepen Hagenau en Een Plus.
Expositie `Bij de Dokter` met Marie-Hélène Marbus.
Van half april t/m. half juli ’24 wordt in de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau en gezondheidscentrum Een Plus in Velp werk geëxposeerd van de beeldend kunstenaar Marie-Hélène Marbus.
In het werk van Marbus staat het ‘menselijke’ centraal. Wat zij meemaken en wat hen beweegt. Hoe verhouden mensen zich tot elkaar, hoe zien zij zichzelf. In beelden kan het zichtbaar en tastbaar worden. De meeste werken maakt Marbus met teken- en schildertechnieken en in grafiek. Maar ook andere technieken zoals fotografie worden door haar gebruikt. Behalve vrij werk maakt zij werk in opdracht, als illustrator, portrettist en als docent.
‘Bij de Dokter’ is een initiatief van Nieuwe Ruimte, het podium voor beeldende kunst in de gemeente Rheden en de huisartsengroepen Hagenau en Een Plus.
Expositie `Bij de Dokter` met Don Buma.
Van half januari t/m half april 2024 wordt in de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau en gezondheidscentrum Een Plus in Velp werk geëxposeerd van de beeldend kunstenaar Don Buma.
‘Mijn leven heb ik nodig gehad om de beelden te vinden die ik nu op papier zet’. De schilderijen van Don Buma lopen als een rode draad door zijn leven. Ideeën ontstaan uit belevenissen in landschappen die hij vaak in acryl op papier zet.
Hij werkt véél met acryl, maar morgen zou het zomaar teer kunnen zijn of zeezand. Zijn creativiteit zit in alle dingen die door zijn handen zijn gegaan: stenen, hout, ijzer, water, kunststof, enz. Het ontwerpen van iets, het maken ervan, aan alles ging altijd een kleine tekening vooraf. Tekeningen met kleine teksten die al snel hun actualiteit verloren omdat er alweer een nieuw idee geboren was: ‘je moet nooit te lang met hetzelfde bezig blijven. Maar toch jammer dat ik al die krabbels heb weggegooid…’. Buma blijft zoeken en dat zal altijd wel zo blijven.
‘Bij de Dokter’ is een initiatief van Nieuwe Ruimte, het podium voor beeldende kunst in de gemeente Rheden en de huisartsengroepen Hagenau en Een Plus.
Expositie `Bij de Dokter` met Walter Knoop.
Van 11 september tot half eind november 2023 wordt in de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau en gezondheidscentrum Eén Plus in Velp werk geëxposeerd van de beeldend kunstenaar Walter Knoop.
Knoop (1945) woont en werkt in Arnhem. Na een studie culturele antropologie aan de universiteit van Nijmegen begon hij met het vervaardigen van houten sculpturen, geïnspireerd door houtsnijwerk van zogeheten niet-westerse culturen langs de noordwest-kust van Canada en de VS, op Nieuw Guinea en in Melanesië. Werkzaamheden op het terrein van monumenten- en landschapszorg, leverden de aanzet voor het maken van kleurige tekeningen en schilderingen in oliekrijt en later ook met Derwent kleurpotlood en acrylverf. Centraal daarin staan landschappen, gebouwen, mensen, treinen en oude Amerikaanse auto’s. Knoop voelt verwantschap met het werk van De Ploeg uit Groningen en het Noordelijk Expressionisme in het algemeen. Inspiratie doet hij op tijdens reizen naar IJsland, Amerika en Oost-Europa, maar ook op fietstochten langs de IJssel of in Groningen. Kortom; kunst als uitingsvorm van een verlangen naar avontuur.
Voor info over het werk en aankoop: walterknoop@xs4all.nl / www.mariaenwalter.nl / 0630551031
‘Bij de Dokter’ is een initiatief van Nieuwe Ruimte, het podium voor beeldende kunst in de gemeente Rheden en de huisartsengroepen Hagenau en Een Plus.
Expositie ‘Bij de dokter’
Van half oktober 2022 tot half januari 2023 exposeert Jean Pécasse in de doktersposten van Velp en Dieren.
De kunstenaar Jean Pécasse (1937-2022) is opgeleid aan de academies in Maastricht en Den Haag. Hij woonde vanaf 1970 in Rheden, maar bracht de laatste 35 jaar van zijn leven de helft van het jaar door in Bali. Zijn beeldend werk is sterk beïnvloed door zijn verblijf op dat eiland en zijn vele reizen door Aziatische landen. Hij legde de vele rituelen en landschappen die hij daar zag vast in olieverfschilderijen en aquarellen. Ook in zijn vrije werk komen deze thema’s op een geheel eigen wijze aan de orde. Voor meer informatie: Gerrit van Middelkoop, tel. 026-3647815 of 06-38626963
gerrit_van_middelkoop@hotmail.com
Expositie `Bij de Dokter` met Cor Stoel.
Van eind juli tot eind oktober 2022 exposeert beeldend kunstenaar Cor Stoel schilderijen en tekeningen in de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau en gezondheidscentrum Een Plus in Velp.
Cor Stoel studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tussen 1970 en 1990 werkte ze voornamelijk met textiel. Na 1990 verschuift de nadruk in het werk van textiel naar tekenen en schilderen. Vanaf 1972 wordt haar werk regelmatig geëxposeerd. Al haar werk is verhalend. Tijdens een expositie in het Nijmeegs Museum, werden ook haar tekeningetjes opgemerkt. Kleine krabbetjes met enkele zwarte lijnen die allerlei onderwerpen lieten zien. “Ik maakte deze tekeningetjes altijd al maar gooide ze meestal weg. Als ik een lade vol had kieperde ik het om in de vuilnisbak.” Maar daar kwam verandering in en tot op de dag van vandaag maakt Cor Stoel deze tekeningetjes, en blijven ze nu wél goed bewaard. De pentekeningen zijn kort neergeschreven verhaaltjes. Ook de schilderijen hebben een verhalend element. Naast de beeldende kunst begeeft Stoel zich ook op het terrein van de poëzie. In 2005 won zij de Nijmeegse Literatuurprijs met het verhaal Wandelen en in 2012 verscheen de gedichtenbundel Huizen en Buitenstaanders.
‘Bij de Dokter‘ is een samenwerking tussen Huisartsenpraktijk Hagenau, Een Plus, Stichting Nieuwe Ruimte en Cultuurbedrijf RIQQ.
19 januari 2022 tot half april 2022
Beatrijs van den Bos
Beatrijs van den Bos (Oosterbeek) kwam in 1979 uit ‘t Gooi naar Arnhem om aan de Academie voor Beeldende Kunst te studeren. Haar wens was om illustrator te worden, een specialisme waar destijds nog geen aparte opleiding voor bestond.
In 1984 studeerde ze af op het vak Grafische Vormgeving.
Na een paar jaar te hebben gewoond en gereisd in Polen en Rusland vond ze een aantal uitgevers in Nederland waarvoor ze kon illustreren. Tot 2011 had ze een goed gevulde opdrachtenportefeuille. In 2011 besloot ze, door familieomstandigheden gedwongen, het in opdracht werken te beëindigen. Ze hield haar atelier in Arnhem aan en werkte nu alleen nog in door haar zelf te plannen tijd.
In 2012 exposeerde ze een deel van haar beelddagboeken. Een bijzondere expositie van haar meest persoonlijke tekeningen. Van dit werk heeft ze een jaar geleden een rijk gevuld, door Leon Mommersteeg vormgegeven, boek laten maken. Het is te koop bij Jansen en de Feijter in Velp.
Na 2012 volgden enkele exposities met voornamelijk tronies, koppen en andere karakterstudies.
Vanuit haar behoefte om vaak buiten, in de natuur te zijn, ontstond de wens om landschappen te gaan schilderen. Haar favoriete plekken, waar ze naar toe gaat als ze op zoek is naar afzondering en rust, zijn onderwerp van ettelijke schilderijen.
In de groepspraktijken van Velp en Dieren zijn tot half april van dit jaar landschappen van haar te zien, en een aantal illustraties die kinderen met name aan zullen spreken.
Bij de Dokter is een samenwerking tussen Huisartsengroep Hagenau in Dieren, Nieuwe Ruimte in Velp en Cultuurbedrijf RIQQ Dieren. Bent u geïnteresseerd in 1 van de werken neem dan contact op met Carla Verbost, Cultuurbedrijf RIQQ, 06-13087036
19 oktober 2021 tot half januari 2022
Hanneke Vermeulen
Het werk van Hanneke Vermeulen bevindt zich op het raakvlak van verschillende disciplines. Eerst was het vooral de fotografie, maar de afgelopen 10 jaar ging zij steeds meer tekenen en schilderen. Die disciplines lopen vaak door elkaar heen. Zo zet zij een foto door imagetranfer op hout of doek en beschildert dit soms weer, het zijn technieken door en naast elkaar.
In het werk spelen veranderingen, verlies, verlangen en afscheid nemen een grote rol. De foto’s worden vaak gemaakt in de schemering of het donker als er die vreemde melancholieke sfeer heerst. Een foto staat of valt met het licht; zij gaat heel vaak terug naar bepaalde plekken om precies het goede licht of sfeer te pakken.
Het voorjaar en de herfst zijn favoriete seizoenen: helder licht, lange schaduwen.
Hanneke Vermeulen studeerde in 1995 af aan de AKI te Enschede en in 2007 aan de fotovakschool te Apeldoorn.
Expositie “Bij de Dokter” Hagenau Dieren 14 juli tot half oktober 2021
Adriaan van Esveld
De verbeelding van een tijdloos moment
Adriaan van Esveld (Soest 1947) schildert en tekent vooral mensen in actie. Opleiding voor Beeldende Kunst Arnhem. Maar tegelijkertijd is ook het verstilde landschap, waarin mensen juist ontbreken of in ieder geval geen hoofdrol spelen, een belangrijk motief in zijn werk. Van Esveld is een vakman, die veel belang hecht aan het eigenhandig bereiden van zijn verf, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Maar hij is ook een geïnspireerd de artiest, die zich laat leiden door de hogere macht van zijn intuïtie: ’Soms denk ik wel eens dat ik met iets spiritueels bezig ben in plaats van met schilderen’.
Verhalenverteller
In zijn figuurstukken toont Van Esveld zich een verhalenverteller. Je ziet mensen dansen op de dansvloer, liggen luieren aan het strand of zitten aan een tafeltje in een kamer. Bijna altijd is er een handeling uitgebeeld: iemand reikt een glas water aan, een hondje wordt opgetild, twee vrouwen zijn druk gebarend met elkaar in gesprek. Wat ze precies doen, blijft in de meeste voorstellingen onduidelijk. Geïnspireerd door de werkelijkheid én door het kunstmaken zelf, is mijn werk dan ook de weerslag van mijn permanent veranderende kijk op de wereld.
‘Bij de Dokter’ is een samenwerking tussen huisartenpraktijk Hagenau, Gezondheidscentrum ‘Een Plus’ in Velp en Stichting Nieuwe Ruimte.